pometnja uma 2m

Pometnja uma i prosvetljenje srca II

– Pitanja i odgovori na koji način možemo da upotrebimo sposobnost svog srca da ublažimo ili prevaziđemo mentalne probleme, kao što su sumnja, strepnja, briga i postignemo osećanje dobrobiti i sreće –

Pitanje: Da li je put srca lakši od puta uma?

Šri Činmoj: Postoje dva puta kojima možeš da kreneš: jedan je mentalni put a drugi je psihički put. Najlakši, najbrži i najubedljiviji put je psihički put, put srca. Kada nešto osetimo, imamo više ubeđenja nego kada vidimo nešto. Kada vidimo nešto svojim očima, ukoliko priđemo toj stvari, ili je pogledamo po drugi put, možda će nam izgledati drugačije. Ali, kada zaista osetimo nešto u u srcu, odmah je tu uverenje. To je zato što nismo u stanju da se poistovetimo sa umom, dok se sa srcem odmah poistovećujemo. Kada majka čuje plač deteta, odmah trči k njemu, jer je postala jedno sa detetom. U duhovnom životu, kada dete, aspirant, plače, Bog odmah dolazi trčeći.

Mi zovemo put srca suncem obasjanom stazom. Na ovoj stazi je napredak brži od najbržeg, jer je u srcu duša. Duša je sva svetlost. Ona je božanski glasnik, božanski predstavnik Boga. Ako zaista pokucaš na vrata srca, sve se postiže, jer kada srce otvori vrata, unutra ćeš naći dušu. Zato, molim te, koncentriši se, meditiraj i kontempliraj na srce. Sve što želiš od Boga, u Bogu i za Boga mora da dođe odatle.

Scroll to Top