slika 11

Unutrašnji život vas ne može razočarati

Ponekad se ljudi plaše same duhovnosti. Kada bi znali pravi smisao duhovnosti, smesta bi je prigrlili. Duhovnost nam pokazuje naš cilj, a taj cilj je spoznaja Beskonačnog unutar nas. Vi se možda plašite unutrašnjeg života. Možda osećate da ćete onog trenutka kad se upustite u duhovni život biti potpuno izgubljeni, kao malo dete u šumi. Možda takođe mislite da time što prihvatate unutrašnji život gradite kule u vazduhu. Konačno, možda osećate da prihvatiti unutrašnji život znači baciti se u čeljusti lava koji će vas potpuno prožderati. Vi imate bezbrojne slatke snove. Vi želite da te snove preobrazite u stvarnost i osećate da bi vas upuštanje u duhovni život lišilo svih tih dostignuća. I naravno, počinjete da se klonite duhovnog života. Ali, unutrašnji život vas nikad ne može razočarati.

Noć je ono što razočarava. Ako se kupate u moru svetlosti, nećete biti izgubljeni. Tokom svoje meditacije i tokom svojih budnih sati, pokušajte da svesno osetite da rastete u unutrašnju svetlost. Kad rastete u unutrašnju svetlost, vaš osećaj straha sigurno će nestati. Vi ste došli u postojanje iz unutrašnje svetlosti, a sada toga postajete svesniji.

Ako se plašite da od sveg srca uđete u duhovni život, pokušajte da vidite da li spoljašnji svet zaista može da bude zadovoljavajući. Jednog dana, pošto ste imali veoma dobru meditaciju, upotrebite nekoliko minuta da se poistovetite sa svojim prijateljima ili nekim drugim ljudima koji ne teže. Neki od njih su možda veoma bogati ili dobrostojeći, neki možda imaju veliku porodicu, ali da li su im njihovi životi doneli istinsku sreću, ili samo puko osujećenje i tugu? Potom ispitajte svoj život. Vi možda nemate milione dolara, ali ste najsrećnija osoba. Šta vas je učinilo srećnim? Vaša težnja i meditacija.

Duhovni život nikako ne može biti veštački život. Duhovnost je nešto prirodno i spontano. Ona nam kaže da ne treba da budemo ograničeni frustracijama, strahovima i strepnjama. Ona nam kaže da je, ako je naš spoljašnji život pun bede, osujećenja, poraza i ograničenja, isto tako tačno da unutar sebe imamo jedan idealni život koji je sav sklad, sav savršenstvo, sav ispunjenje. Unutrašnji život s najvećom voljnošću, radošću i posvećenošću želi da bude most između našeg sadašnjeg života i našeg idealnog života.

 

Ako imate iskrenu hrabrost
Da izjavite da ste potpuno izgubljeni,
Tad Bog ima bezrezervnu Samilost
Da vam pokaže put
Do Cilja koji će vas u potpunosti zadovoljiti.

 

 

Scroll to Top