S obzirom da verske razlike mogu da stvore toliko netolerancije u svetu, kakav bi bio ispravan stav prema veri drugih ljudi?

Nijedna religija ne uči nas da mrzimo ljudski rod. Mi, ljudska bića, smo ti koji biramo da mrzimo jedni druge. Ali, duhovni Učitelji najvišeg reda, koji su osnivači i očevi raznih religija, uče nas jedino da volimo. Ja sam hindus. Moji preci, vedski mudraci, učili su nas da volimo svakog. Spasitelj Hrist je takođe doneo poruku ljubavi. Ako se udubimo u bilo koju religiju, u njoj ćemo naći poruku ljubavi. Zato ja osećam da sve religije treba uvažavati i diviti im se.

Religija je kao kuća. Kakve koristi imam ako vam kažem da je moja kuća lepša od vaše kuće? Ako ste vi srećni u vašoj kući a ja sam srećan u mojoj kući, zašto bismo se prepirali? Ja se prepirem sa vama samo zato što nisam zadovoljan onim što imam. Da sam stvarno zadovoljan, da u meni postoje sreća, mir i blaženstvo, da li bih u po noći pokucao na vaša vrata da vam kažem da izađete napolje i da se prosvetlite? Hajde da se prvo ja prosvetlim. Kad jednom postanem sunce, tek ću onda ponuditi moju svetlost i prosvetljenje vama i drugima. Tada se neću svađati sa vama; samim tim što sam u vašoj blizini, širiću prosvetljenje i svetlost i vaše srce će ga spontano primati. Tama drugih mi smeta jedino kada je moja svetlost ograničena, ili kad sam u tami. Kad moje unutrašnje biće bude preplavljeno svetlošću, neću se boriti ni sa kim.

 

Odlomak iz intervjua koji je Šri Činmoj dao g. Džonu Kernsu i gđi Niks Pikaso, istraživačima koji su sarađivali sa Majkom Terezom u pisanju njene knjige “Jednostavni put”. Intervju je održan u Ujedinjenim nacijama 14. jula 1995.

Scroll to Top