Koje osobine su nam potrebne ako želimo da upražnjavamo samokontrolu?

Za samokontrolu su nam potrebne jednostavnost, iskrenost i poniznost. Jednostavnost mora da hrani samokontrolu. Iskrenost mora da hrani samokontrolu. Poniznost mora da hrani samokontrolu. Možemo reći da je jednostavnost doručak samokontrole, ručak samokontrole je iskrenost, a večera samokontrole je poniznost.

Nažalost, živimo u vremenu kada samokontrola nije na ceni. Ona je postala predmet podsmeha. Neko se jako trudi da ovlada sobom, a njegovi prijatelji, susedi, rođaci i poznanici ga svi redom ismevaju. Oni ne nalaze nikakvu stvarnost u njegovom pokušaju da ovlada svojim životom. Misle da je način na koji oni žive svoj život normalan. Po njima, čovek koji nastoji da kontroliše svoj život je budala. Ko je, međutim, budala? Onaj ko želi da ovlada sobom, ili onaj ko je stalno žrtva straha, sumnje, brige i strepnje? Ne treba ni reći da je onaj ko želi da ovlada sobom ne samo najmudriji čovek, nego je i najveći božanski heroj.

Pustite neka vam svet nalazi mane. Pustite neka vam se svet smeje. Vaša iskrenost je vaš zaštitnik. Vaša duhovna diciplina odvešće vas do predodređenog cilja. Svako ima sposobnost i priliku da postane kralj, ako to želi. Ko je kralj? Ne onaj ko vlada nekom zemljom, već onaj ko vlada sobom.

Scroll to Top