Kakva je veza između Vaše potrage za mirom i onoga što radite u podizanju tegova?

Postoji važna veza između onoga što radim u Ujedinjenim nacijama i onoga što radim kad podižem tegove, slonove i tako dalje. U mom podizanju tegova nastojim da pokažem sledeće: kada se molite i meditirate, možete da iznesete na površinu svoju unutrašnju snagu. A ako je neko zaista iznutra snažan, on je uvek smiren. Kad imate poverenja u snagu u sebi, ne idete napolje da se svađate ili borite sa drugima. Ako ste sigurni kod kuće, onda ne izlazite iz kuće da počnete da se svađate sa susedima ili im zamerate. Ljudi pokušavaju da se bore sa drugima samo zato što se osećaju nesigurno, zato što se uvek plaše da će ih drugi prevazići.

Zato što se iznutra osećaju nesigurno, države idu da ratuju sa drugim državama. Ali zemlja koja je iznutra sigurna neće se gurati da ratuje; takva stvar joj je ispod časti. Slon neće prići psu da ga napadne. Pas će lajati i lajati na slona, da navede svet da misli da je veoma jak, ali će slon naprosto ignorisati psa.

Dakle, kada podignem neku veliku težinu, nadam se da ću inspirisati i druge da iznesu na površinu svoju unutrašnju snagu. Unutrašnja snaga nije moj monopol. Daleko od toga. Svako je ima. Samo što mora da se iznese na površinu. Kad bi svi mogli da iznesu na površinu svoju unutrašnju snagu, svi bi se osećali sigurno i niko ne bi pokušavao da napadne nekog drugog.

Kada smo iznutra snažni, mi ne samo da ne napadamo svet, nego i osećamo da smo jedno sa svetom. Pošto su razni delovi našeg tela uspostavili međusobno jedinstvo, oni nisu ljubomorni jedni na druge. Kad nečija ruka podigne neki teret, njegove oči ili uši nisu ljubomorne, zato što su svi delovi njegovog tela u međusobnom jedinstvu. Svaki deo vašeg tela oseća radost u onome što postigne celo telo.

Slično tome, ako mi osećamo jedinstvo naših srca, onda sve što vi postignete i ja mogu da smatram mojim dostignućem. Ako smatram vaše dostignuće svojim, kako se onda mogu plašiti da ćete me nadmašiti? Tu nema straha ni nadmetanja; tu je samo nesebičnost. Ja ću vam dati ono što ja imam, a vi ćete mi dati ono što vi imate. Zato je jedinstvo, zasnovano na unutrašnjoj sigurnosti, jedini osnov svetskog mira.

 

Ovo je odgovor Šri Činmoja na pitanje koje mu je postavio g. Cen Ekart iz UN kancelarije Nemačke pres agencije tokom intervjua u Ujedinjenim nacijama, 10. oktobra 1986. Pitanje u celini glasi: „Čitao sam i gledao na televiziji da ste izveli podosta zapanjućih podviga. Kakva je veza između Vaše potrage za mirom i onoga što radite sa podizanjem tegova?“

Scroll to Top