Kako da postignemo mir u našem spoljašnjem životu?

Mir u spoljašnjem životu možemo da postignemo ako najpre uradimo ono što dolazi na prvo mesto. Ako rano ujutru, pre nego što se upustimo u životni metež, meditiramo deset ili petnaest minuta, mir će ući u nas. Ako u prvi plan iznesemo naše božanske kvalitete težnje, odanosti, ljubavi, posvećenosti i predaje Božijoj Voljli, oni će nam neizostavno odozgo doneti mir. Ti kvaliteti su poput božanskih prijatelja, večnih prijatelja u nama; oni gore od želje da nam budu na usluzi. Ako ih prizovemo rano ujutru pre nego što izađemo iz kuće, onda ćemo izaći napolje sa mirom. Ali, ako ne osećamo svesnu potrebu za mirom i ne prizivamo ga, zašto bi nam mir došao? Ukoliko ga na prizovemo, mir će ostati u svom svetu.

Moć mira je slična moći novca. Ako rano ujutru stavimo novac u džep, moći ćemo da čitavog dana kupujemo. Slično tome, ako rano ujutru meditiramo za mir i mir se spusti, pa kad potom uđemo u mahniti, poludeli svet, bićemo preplavljeni mirom koji možemo da koristimo čitavog dana. Sam mir je nepokolebljiva moć. Ako smo moćni i jaki, onda uznemirenost sveta ne može da nas maltretira. Ali, ako smo slabi i nedostaje nam unutrašnji mir, naravno da će nas savladati uznemirenost i nebožanske osobine sveta.

 

Šri Činmoj je odgovorio na ovo pitanje nakon predavanja koje je održao na Juniorskom koledžu Severnog Ajdahoa, 22. aprila 1974. godine

Scroll to Top