Zašto vidimo tako mnogo razdora svuda u svetu?

To se dešava zato što plivamo u moru neznanja. Svaki pojedinac ima ograničenja; svaki pojedinac ima tame. Svaki pojedinac ima mraka i nečistote. Svaki pojedinac oseća da će biti srećan ako bude imao nadmoć nad drugima. Svaki pojedinac oseća da će biti srećan sve dok može da održi svoju individualnost. Ali, to je besmisleno. Sreća dolazi od jedinstva. Vi i ja moramo postati nerazdvojno jedno da bismo bili srećni. Međutim, svet ne veruje u tu vrstu sreće. Svet hoće odvajanje, iako se odvajanje završava frustracijom, a frustracija se završava uništenjem.
Veoma je teško postići jedinstvo. Čak i u našem sopstvenom biću često postoji konflikt. Ponekad um hoće da uradi nešto, a fizičko ili vitalno biće se bune. Srce hoće da uradi nešto, a ostali delovi našeg bića se bune. U našem ličnom postojanju nema sklada, pa kako možemo da očekujemo mir u svetu?

A opet, ako se budemo molili i meditirali, Bog će sigurno uslišiti naše molitve. On je sveznajući, svemoguć i sveprisutan, i on je Sušta Ljubav. On će nam podariti Svoju bezgraničnu Ljubav i zahvaljujući Njegovoj bezgraničnoj Ljubavi bićemo u stanju da vidimo ceo svet i svakog pojedinca na svetu kao svoje, sasvim svoje. Dakle, odsustvo molitve i meditacije je to što prouzrokuje taj problem odvojenosti. Ako se budemo duševno molili i meditirali, taj problem se može lako rešiti. Tada će nastati jedan svet bez sukoba, bez ratova, bez nesporazuma. Biće to svet jedinstva, zadovoljstva i savršenstva. Svet jedinstva, zadovoljstva i savršenstva može da osvane jedino kad budemo hteli da pođemo Izvoru i postanemo nerazdvojni deo Izvora.

 

Odlomak iz intervjua koji je Šri Činmoj dao za „Long Ajlend spektrum“ sa voditeljem Džoelom Martinom, emitovanog 21. maja 1977. Pitanje u potpunosti je glasilo:
Džoel Martin: Vi držite meditacije u Ujedinjenim nacijama i poznati ste po tome. Zato ću Vas pitati o problemima sukoba u svetu. Zašto vidimo tako mnogo razdora svuda u svetu? Zašto je tako mnogo nacija u međusobnom sukobu, i zašto se ljudi ne slažu zbog različitih religioznih, ili rasnih, ili ekonomskih pogleda?

Scroll to Top