Mnoge religije tvrde da su bogovi drugih religija lažni, a da je njihov Bog pravi. Vi govorite o Svevišnjem, ali izgleda da to nije neki poseban Bog za razliku od svih drugih bogova.

Za nas, postoji samo jedan Bog. Duhovni Učitelji najvišeg reda su upravo ispoljavanja Boga. Drvo ima mnogo grana. Svaka grana je moćna, ali bez stabla, ne može biti grana. Bog je stablo drveta. Ako neka religija tvrdi da je njihov spasitelj jedini spasitelj, ne možemo se složiti sa njima. Šri Krišna, Gospod Buda, Spasitelj Hrist i drugi veliki duhovni Učitelji su lideri raznih religija i svi oni su ispoljavanja Boga.

Za mene, svaka religija je kao kuća. Danas ste vi izašli iz vaše kuće, a ja sam izašao iz moje kuće. Sastali smo se u ovom restoranu, Anam Brami. Na potpuno isti način, sve religije treba da osećaju da one samo predstavljaju različite kuće. Ali, svi možemo da se sretnemo u istoj unutrašnjoj školi.

Kada se iskreno molite i meditirate, smesta osećate da je Bog proširio vaše srce. Tada za vas nema hinduizma, nema judaizma, nema hrišćanstva, nema budizma. Sve je jedinstvo. U jedinstvu je radost. Podela donosi potpunu frustraciju. Ako se iskreno molimo i meditiramo, nikad se nećemo usuditi da kažemo da je naša religija jedina koju vredi slediti, da je naš spasitelj jedini spasitelj koji će moći da spase čitav svet. Naprosto ćemo reći da je to naš način života. Ako vam se taj način sviđa, lepo i krasno. Ima mnogo brodova kojim možete stići do Zlatne Obale. Ako vam se sviđa baš ovaj brod, možete da se ukrcate na njega. Ako vam se sviđa neki drugi brod, potpuno ste slobodni da se ukrcate na taj brod. Ali, odredište ostaje isto.

Recimo da je naše odredište Rim. Ako hoćemo da letimo do Rima, možemo da letimo. Ako hoćemo da plovimo brodom, možemo i to. Ili, ako hoćemo da idemo na neki drugi način, možemo i to. Mi biramo. Ne možete reći da ja nikad neći stići u Rim samo zato što sam se ukrcao na ovaj brod. Ne, svi ćemo stići do cilja u Božijem odabranom času.

(Iz intervjua koji je Šri Činmoj dao Marku Tajhu, za časopis “Sports Illustrated”, decembar 1989.)

Scroll to Top