Da li biste mogli da nam kažete kakva je Vaša misija i šta nastojite da postignete?

Ja sam učenik mira. Jedino učenik može da uči, a mir je nešto što učimo iz našeg svakodnevnog života. Kada se molimo, kada meditiramo, mi se trudimo da postanemo bolji ljudi. Ako postanemo bolji ljudi, to će nam doneti radost, a ta radost dolazi od naše inspiracije. Ja inspirišem vas, vi inspirišete mene, a oboje nastojimo da pružimo inspiraciju celom svetu. Ovaj naš svet ima sve osim jedne stvari – mira. Materijalno bogatstvo neće nam doneti mir. Zemaljska imovina neće nam doneti mir. Pričanje o miru neće nam doneti mir. Mir dobijamo jedino kada živimo dajući sebe. Taj život davanja sebe treba da bude neumoran i bezuslovan.

Ja sam pesnik, muzičar i slikar. Sad, mogli biste da kažete da znam o svemu pomalo, ali ništa kako valja, ali ja sam pokušao da kroz moju poeziju, muziku i slikarstvo ponudim inspiraciju svetu. Sve što činim činim da bih inspirisao druge. Kada sam inspirisan, ja stvorim nešto a onda se potrudim da istu tu inspiraciju podelim i sa ostalima. Ja osećam da možemo postati dobri građani sveta zahvaljujući našoj inspiraciji. Kad smo inspirisani, mi činimo velike, dobre i besmrtne stvari.

Susreo sam se sa mnogim, mnogim istaknutim svetskim ličnostima. Iako su neke od njih dobro poznate u svetu politike – kao predsednik Gorbačov, predsednik Mendela i neki drugi političari najvišeg nivoa – oni su veoma dobri prema meni. Sa mnom nikad ne razgovaraju o politici. Mi jedino razgovoramo o miru iz dubina svojih srca, a ne iz našeg uma.

Ovde bih zamolio slušaoce da mi oproste. Um, ma koliko da je veliki i kultivisan, neće nam pružiti mir. Samo jednostavno srce, čisto srce, srce kao u deteta moći će da nam da mir. Napisao sam dosta dela, držao sam predavanja na raznim mestima. Ali, moram da kažem da ja dobijam mir jedino kada podelim mir sa drugima. Zato držim koncerte posvećene miru širom sveta. Imam samo jedan cilj – mir, svopšti mir.

Dugi niz godina držao sam predvanja o svetskom miru u Ujedinjenim nacijama. Ali, uvideo sam da od moje priče nema koristi. Jedino kad meditiram u tišini ili sviram duševnu muziku, zaista osećam mir duboko u mom srcu. Tad osećam da stvarno mogu da služim čovečanstvu. Zato, u svemu što radim, nastojim da vodim nesebičan i samodajući život zasnovan na mom unutrašnjem miru.

(Odgovor Šri Činmoja na pitanje voditelja Dajbela Feja u telefonskom intervjuu za njujorški radio KanKan, 30. decembra 1998. godine)

Scroll to Top