slike 1

Slikarstvo Šri Činmoja

Slike Šri Činmoja su apstraktne kompozicije živih akriličkih boja, koje oponašaju neiscrpnu raznovrsnost prirode i zapanjuju svojom neponovljivošću i snažnim utiskom da je svaka slika gotovo kao živo biće za sebe. Sivu i crnu boju, koje se najčešće koriste u savremenom slikarstvu, ovaj umetnik uopšte nije koristio, pa zato njegove tvorevine ostavljaju prijatan i oplemenjujući utisak vedrine lakoće, svetlosti, poletnosti i života. U celini gledano, može se reći da je Šri Činmoj slikar koji nije obraćao mnogo pažnje na likovne uzore i tradiciju, već je, po rečima Jona Bergena iz Galerije savremene američke umetnosti, „oponašao jedino sopstveno biće i izražavao ono što oseća na jednom izuzetno visokom duhovnom nivou“.

Slike i crteži Šri Činmoja izlagani su u brojnim prestižnim galerijama širom sveta, uključujući Luvr, galeriju UN, Karnegi Hol, Školu Vizuelnih umetnosti (Njujork), Univerzitet Harvard, Nacionalnu galeriju – Otava, Galeriju UNESCO (Pariz), Međunarodni aerodrom Džon Kenedi, (Njujork), Šinđuku galeriju (Tokio), Muzej ruske savremene istorije (Moskva), galerija Srpske akademija nauka (SANU) i dr. i svuda su izazvali zavidnu pažnju.

 

Igra svetlosti i vizija

Tragajući za raznovrsnošću forme, Šri Činmoj je razvio mnoštvo slikarskih instrumenata, od kojih je najčešće koristio sunđere sečene u najrazličitijim oblicima i štapiće obmotane vatom i drugim materijalima. Koristio je i sve veličine komercijalnih četkica, od lepezastih pa sve do farbarskih četki. Element radosti i igre koji je uneo u svoje stvaranje ostavio je snažan pečat na svako njegovo platno, čije se veličine kreću u rasponu od nekoliko santimetara do velikih murala.

slike 2Na svim slikama iznad svega preovlađuje Šri Činmojeva ljubav prema jednostavnosti. Ove slike su otvorene i jasne; u njima nema kompleksnosti i fragmentarnosti. Jasnoća je njihova najveća snaga, kao i njihova neponovljiva lepota i optimizam i vedrina kojima naprosto zrače.
Šri Činmoj je svoje slikarstvo nazvao “Džarna Kala” (Jharna-Kala) što u prevodu sa bengalskog znači “Izvor umetnosti”. Po rečima kustosa muzeja fondacije Šri Činmojevog slikarstva, Randžane Goš, „Veličanstvena energija, kao i intuitivno kombinovanje boja u njegovim apstraktnim slikama u akriliku deluja na posmatrača na jedan gotovo lekovit način. Šri Činmoj čini da se umetnost koja izvire u njegovom srcu izliva u naletu kreativne energije“.

 

 

Neki od komentara na slikarstvo Šri Činmoja:

 

slike 3Moram da kažem da je ova umetnost posvećena negovanju sklada u svetu. To je divna stvar. Ptice duše nas sve zbližavaju.
– Anvarul Čuduri, podsekretar UN

 

Šri Činmojev projekat je rečito svedočanstvo prosvetljenog uverenja da vizuelna umetnost može snažno da utiče na naše saosećanje i razumevanje.
– Ivan Gaskel, kustos za slikarstvo u Umetničkom muzeju Univerziteta Harvard

 

Ova prekrasna izložba prenosi snažne i pozitivne poruke svima koji su je videli.
– Rene Filips, izdavač i glavni urednik časopisa Manhattan Arts International Magazine

 

slike 4Duša, nalik golubu mira, žudi za božanskim. Šri Činmoj je improvizovanim i čistim potezima u ovim svetlim i divnim slikama učinio opipljivim uzlet onih koji teže miru i Bogu, uz svu njegovu visoku duhovnu vrednost …
– Prof. Gabrijel Mandel, profesor istorije umetnosti, poznati italijanski pisac i slikar

 

U ovim delima ništa nije statično. Sve je u svojevrsnom organskom, biološkom proticanju. Šri Činmoj svet vidi kao jedinstvo u kome se čini da se sve uporedo okreće. Na umetnika nije uticao nijedan majstor. On oponaša jedino sopstveno biće i izražava ono što oseća na jednom izuzetno visokom duhovnom nivou.
– Jon Bergen, Galerija američke savremene umetnosti

 

slike 5Ova prekrasna izložba prenosi snažne i pozitivne poruke svima koji su je videli. Neka vaša humanitarna dela nastave da inspirišu mir u svetu i globalni sklad svuda gde vi i vaše ptice-duše putujete.
-Rene Filips, izdavač i glavni urednik časopisa Manhattan Arts International Magazine

 

Više o slikarstvu Šri Činmoja

Scroll to Top