Šta je najbolje što možemo da učinimo za svoju decu?

Ovde na Zapadu postoji jedna vrsta slobode koju ja ne odobravam. Neki roditelji kažu da je Amerika zemlja slobode i daju svojoj deci slobodu da sami utvrde šta je najbolje za njih. Kažem vam, takva politika je upropastila hiljade i milione dece. U formativnim godinama, kada se deca vaspitavaju, roditelji uvek treba da kažu deci šta je najbolje za njih.

Roditelji kažu: „Neka odrastu. Kad budu stariji, videće sami šta je najbolje za njih“. To je ono što su mnogi roditelji u Americi uradili i izgubili su svoju decu. Kad se dete rodi, ja znam da mu treba mleko. Hranim dete mlekom. Ne kažem: „Neka dete pije mleko ili vodu, šta god mu se više sviđa, a kad odraste, shvatiće da je mleko bolje za njega“. Do tada će već napustiti ovaj svet. Zato, ono što znam da je najbolje, to ću i dati. Neka dete pije mleko dok ne napuni deset ili dvanaest godina, a onda, ako ne voli mleko, daću mu da pije nešto drugo.

]Ako znam da je za mene najbolje da se molim rano ujutru, ohrabriću moje dete da to radi. Ali ako kažem: „Ne, ja sam to shvatio u četrdesetoj godini, neka onda i moj sin sačeka dok ne bude spreman“, onda se grdno varam. Četrdeset godina nisam prihvatao duhovni život i uživao sam u životu neznanja. Koliko sam patio i koliko sam patnje prouzrokovao mojim najbližim! Ali, sad znam da je duhovni život rešenje. Zato, kad je dete kraj mene, inspirisaću ga da se moli i meditira. Ono što osećam da je najbolje, to ću reći i mom detetu. Kasnije, kad ono odraste, ako oseća da ono što sam rekao nije prava stvar za njega, može da prihvati nešto drugo. Ali, ja ću ga voditi putem za koji sam otkrio da je ispravan, sve dok ne odraste dovoljno da izabere sopstveni put.

U početku, ako detetu ne dajemo uputstva, ako ne poučimo dete, kako će ono da uči? Dete se ne može ostaviti da uči na svoj način. Od samog početka mu treba davati pouke. Ja znam neku istinu koju ću reći i mojoj deci. Kasnije, ako ona otkriju da postoji neka viša istina, ili da je istina kojoj sam ih naučio pogrešna, neka je odbace. Ali, na nesreću, ovde na Zapadu se to ne događa. Ovde vidim na hiljade dece koju su njihovi roditelji odveli na stranputicu u ime slobode.

 

Iz intervjua koji je Šri Činmoj dao dvojici novinara u Bostonu, 22. marta 1975, objavljen u knjizi „Šri Činmoj govori, deo 1“

Scroll to Top