auto

Spektakularna podizanja

Sport je uvek bio deo integralne filozofije Šri Činmoja (1931-2007) koji je uvek insistirao na sintezi telesnog i duhovnog. Godine 1985. u svojoj 54. godini, Šri Činmoj je počeo da se bavi podizanjem tegova. Počeo je od relativno malih težina, nekoliko desetina kilograma, da bi za samo nekoliko godina stigao do spektakularnih podizanja hiljada kilograma tegova iz kalf-rajza, kao i neverovatnih i ubedljivih demonstracija snage u kojima je podizao automobile, manje avione, slonove, konje i slične stvari.

Početak u 54. godini

hugo

Godine 1985. u svojoj 54. godini, Šri Činmoj je počeo da se bavi podizanjem tegova. Počeo je od relativno malih težina, nekoliko desetina kilograma, da bi za samo nekoliko godina stigao do spektakularnih podizanja hiljada kilograma tegova iz kalf-rajza, kao i neverovatnih i ubedljivih demonstracija snage u kojima je podizao automobile, manje avione, slonove, konje i slične stvari.

Od 1986. specijalizovao se za podizanje jednom rukom, stojeći kalf-rajz i sedeći kalf-rajz. Koristeći metalne sprave za podizanje i neobične predmete koje je podizao, godinama je izvodio potpuno čudesne podvige snage, imajući na umu samo jedan cilj: da ohrabri druge da veruju u sopstvene neistraženi potencijal i da počnu da ga koriste, u bilo kojoj oblasti života. Suštinu svoje sportske filozocije on nazive terminom “prevazilaženje sebe” (self-transcendance) – a to je sposobnost svakog ljudekog bića da prevaziđe granice koje zamišlja da ima. Na stojećoj platformi za kalf-rajz Šri karluisČinmoj je podizao slonove jedrilice, helihoptere, manje mlaznjake, klavire, automobile, jahače na konju – da navedemo samo neke od tih neverovatnih podizanja.

Novina i inspiracija koju je uneo u podizanje velikih težina dovelo je do toga da se sprijatelji sa mnogim vrhunskim bodi-bilderima i strgonmenima – i da inspiriše obnavljanje interesovanja za povezanost između tela i uma, između fizičkog i duhovnog.
Nekoliko velikih imena u svetu bodi bildinga svedočili su ovim njegovim podvizima. Među njima su Bil Perl, Frenk Zejn, Den Lurija, Vejn Demilia, kao i strongmen Hjugo Džirard. Ove demonstracije snage su uglavnom bile izvođene pred očima javnosti, a često bi bile i glavna tema sportskih vesti i zanimljivosti u brojnim časopisima i na tv-stanicama širom sveta (uključujući i I i nekadašnji III kanal kod nas koji su prikazali nekoliko od tih spektakularnih dizanja).

 

Moliltva i meditacija uvećavaju naše moućnosti
konji

“Sve što sam podigao, učinio sam zahvaljujući jedinstvu mog srca sa svetom. Ono što hoću da pokažem tim podvizima snage jeste sledeće: da molitva i meditacija nesumnjivo mogu da povećaju spoljašnje sposobnosti pojedinca… Kad prevazilazimo sebe, mi se ne takmičimo sa drugima, ne takmičimo se sa ostatkom sveta. Mi se takmičimo jedino sa našim prethodnim dostignućima. A svaki put kad prevaziđemo neko naše ranije dostignuće, to nam donosi radost” (- Šri Činmoj)

Šri Činmoj je osnovao i jedinstveni program Podizanje sveta srcem jedinstva, kojim je odavao priznanje dostignućima ljudi koji su u raznim oblastima pomogli da se uzdigne i inspiriše ceo svet. Na specijalno konstruisanoj platformi za podizanje iznad glave podigao je preko 7000 ljudi, uključujući i predsednike država (predsednika Južne Afrike Nelsona Mendelu, premijera Novog Zelanda Dejvida langa i druge), atletičare, nobelovce i predstavnike u Ujedinjenim nacijama.

mlaznjak

Slika 1
Na platformi za sedeći kalf-rajz Šri Činmoj podiže automobil „smart“ sa dva čoveka na njemu, ukupno 1160kg, mišićima listova (kalf-rajz) (Njujork)

Slika 2
Na platformi za sedeći kalf-rajz Šri Činmoj podiže dva ogromna kamena lava na kojima je sedeo strongmen Hjugo Džirard, koristeći mišiće listova (nožni kalf-rajz).

Slika 3
Na platformi za stojeći kalf-rajz Šri Činmoj podiže cirkuskog slona na kojem sedi Karl Luis (Njujork). Ukupna težina 3.692 kg

Slika 4
Na platformi za stojeći kalf-rajz Šri Činmoj podiže tri bela mnogolska konja (Mongolija)

Slika 5
Na platformi za stojeći kalf-rajz Šri Činmoj podiže manji mlazni avion sa putnicima. Ukupna težina 14.061 kg (Njujork, 1999). Ovo podizanje prikazano je u sportskom odeljku TV  dnevnika prvog programa RTS-a

Scroll to Top