325m

Ptice Sna, Slobode i Duše

Jedan poseban i fascinantan projekat u okviru Šri Činmojevog slikarstva predstavljaju stilizovani crteži ptica, hiljade i hiljade, graciozni, elegantni, često crtani u jednom potezu na način na koji se to radi u zen umetnosti, od kojih svaka fascinira svojom individualnošću i neponovljivošću unutar ogromnog mnoštva raznovrsnih oblika. Od 1997, kada je započeo taj projekat, pa do 2007, Šri Činmoj je nacrtao milione ptica, koje je nazvao Ptice mira i slobode, ili Ptice Duše: “Za mene, ptice imaju veoma posebno značenje; one otelovljuju slobodu. Osećam da unutar svakog od nas postoji jedno unutrašnje biće, koje nazivamo dušom. Duša, poput ptice, leti nebom Božije Beskonačnosti. Kada pomislimo na ptice koje lete na nebu, one nas podsećaju na našu sopstvenu dušu koja leti nebom Beskraja”

Te jednostavne i očaravajuće lepe ptice najčešće su crtane veoma brzo, uz nekoliko poteza olovke ili flomastera. Ponekad bi Šri Činmoj nacrtao samo jednu pticu na jednoj stranici, drugom prilikom “porodicu” od nekoliko ptica zajedno. Ponekad bi nacrtao čitav “pejzaž” od ptica – stotine ili hiljade ptica na samo jednoj strani. Osim na papiru, crtao je ptice i na platnu, kao i na predmetima kao što su tanjiri, ogledala, ukrasni predmeti i igračke.

314mOvakvo crtanje ptica izuzetno je radovalo ovog autora. Često bi, kad bi se potpiusivao ili pisao pismo, dodao u to poneki crtež ptice. Govoreći o značaju ptica u njegovoj umetnosti, Šri Činmoj piše:
”Za mene ptice imaju veoma posebno značenje na duhovnom nivou. One lete nebom, a nebo je potpuna sloboda. Dakle, kada ptice lete nebom, one me podsećaju na beskonačnu slobodu duše. Duša je došla sa Neba. Kad pomislimo na ptice, to nas podseća na naš Izvor, a to nam donosi neizmernu radost”.

207mUkupno se procenjuje da je Šri Činmoj nacrtao preko 15 miliona individualnih ptica (zasebno ili u složenim kompozicijama). Neki ljudi smatraju ka kvantitet i kvalitet ne idu zajedno, ali Šri Činmoj nije bio tog mišljenja. Po njegovim rečima:
“Ja sam odgovoran za kvantitet. Moj Unutrašnji Pilot, moj krajnje samilosni Gospod Svevišnji, odgovoran je za kvalitet!”

 

 

Šta su drugi rekli o Pticama Duše

 

201mŠri Činmojev projekat je rečito svedočanstvo prosvetljenog uverenja da vizuelna umetnost može snažno da utiče na naše saosećanje i razumevanje.
– Ivan Gaskel, kustos za slikarstvo u Umetničkom muzeju Univerziteta Harvard

208mOva prekrasna izložba prenosi snažne i pozitivne poruke svima koji su je videli. Neka Vaša humanitarna dela nastave da inspirišu mir u svetu i globalni sklad svuda gde Vi i vaše ptice-duše putujete.
– Rene Filips, izdavač i glavni urednik časopisa Manhattan Arts International Magazine

Duša, nalik golubu mira, žudi za božanskim. Šri Činmoj je improvizovanim i čistim potezima u ovim svetlim i divnim slikama učinio opipljivim uzlet onih koji teže miru i Bogu, uz svu njegovu visoku duhovnu vrednost … Pridružimo se Šri Činmoju u uzvišenom letu!
– Prof. Gabrijel Mandel, profesor istorije umetnosti, poznati italijanski pisac i slikar

234mOvo što ovde vidimo je jedno obilje boja, obilje prizora, obilje onih stvari koje vam prolaze kroz glavu dok meditirate.
– Pol Dženkins, umetnik

Osećam da je važno da „umetnički svet“ vidi, uvaži i diskutuje o ovim slikama iako su one naslikane jednostavno, „poput ptice koja peva“, da bi se u njima uživalo kao u poju ptica.
– Majkl Šepard, Sandi telegraf

312mU ovim delima ništa nije statično. Sve je u svojevrsnom organskom, biološkom proticanju. Šri Činmoj svet vidi kao jedinstvo u kome se čini da se sve uporedo okreće. Ove slike predstavljaju fizičku manifestaciju njegove meditacije, optički izraz onoga što iznutra opaža kao živo, stvarno iskustvo. One pokazuju jedan viši nivo svesti. Ovo je izvanredna izložba. Na umetnika nije uticao nijedan majstor. On oponaša jedino sopstveno biće i izražava ono što oseća na jednom izuzetno visokom duhovnom nivou.
– Jon Bergen, Galerija američke savremene umetnosti

Scroll to Top