Sudahota

Komentari poznatih sportista

Šri Činmoj mi je ukazao poštovanje za moju devetu olimpijsku medalju na potpuno nov način zahvaljujući svom sopstvenom životu neverovatnog rada i posvećenosti. Šri Činmoj čini stvari koje niko drugi na svetu ne može da učini i u punoj je formi danas, u svojoj 75-oj godini! Njegova poruka svima nama je da uputimo izazov sami sebi!

– Karl Luis, devetostruki olimpijski pobednik (nakon što ga je Šri Činmoj podigao jednom rukom iznad glave na platformi)

***

Ono što Šri Činmoj postiže u podizanju tereta je apsolutno čudesno. On je čovek jedinstvene snage, duhovni čovek koji svojim primerom pokazuje prevlast uma nad telom. Od Šri Činmoja sam naučio da čoveka ne čini veličina njegovih ruku, nego čoveka čini veličina njegovog srca. Niko na svetu nije uradio ovo što radi Šri Činmoj!

Niko na celom svetu ne može da uradi to što je Šri Činmoj uradio! Niko drugi ne postiže svetske rekorde u 76-oj godini!

– Bil Perl, petostruki Mister Univerzum koji je proglašen i za najbolje građenog čoveka dvadesetog veka

***

Šri Činmoj je svoj život posvetio podizanju sveta – doslovno i metaforički. Njegova posvećenost i entuzijazam prema podizanju su bili zarazni – poslednji put kada smo razgovarali, bio sam zapanjen koliko je bio ujzbuđen zbog svojih podizanja, i stalnim radom da tokom godina podigne sve veće i veće terete. To me je podstaklo da poželim da napornije treniram.

– Frenk Zejn, trostruki Mister olimpija i trostruki Mister univerzum

***

Ovo je fenomenalno dostignuće za bilo koje ljudsko biće. Najbolji bodi bilderi i dizači sveta ne mogu da se primaknu Šri Činmojevom kalf-rajzu, a on je više nego dvostruko stariji od njih!

– Džim Smit, dugogodišnji sudija Britanskog amaterskog udruženja dizača tegova

***

Mnogo puta sam imao tu čast ne samo da posmatram nego i da službeno prisustvujem kada je Šri Činmoj izvodio svoja istorijska podizanja. U početku sam mislio da je to samo još jedan sredovečni čovek koji pokušava da izađe na kraj sa posledicama starosti treningom uz podizanje tereta. To sam stalno viđao u teretani … ali kada sam drugi ili treći put posmatrao izvođenje ovih podizanja, shvatio sam da je to više od sredovečnog čoveka koji diže tegove. On je podizao duhove. On je podizao emocije. On je podizao duše. Kada je 100 puta podigao svoju telesnu težinu … to je označilo 100 puta 100 … broj srca koje je podigao. On je pomagao ljudima kojima je pomoć bila potrebna, pokazivao je put ljudima. Govorio je … – Ako svojim podizanjem mogu da pomerim toliko mnogo funti, isto tako mogu da pokrenem vaše srce i dušu u pravom smeru kako bi ste vodili dobar život. On je definitivno podizao više od samih tereta.“ –

– Vejn DeMilia, glavni sudija takmičenja Mister olimpija, predsednik federacije bodi-bildera

 

***

Šri Činmoj je do sada više puta ostvario nemoguće. Smatram da je na ishodištu puta koji današnju uslovljenost pomera u sferu bezuslovnosti, gde će naša moć postati mentalna sfera. Pitam se – zašto je baš čovek religije uspeo da osmisli i realizuje najtežu takmičarsku disciplinu na svetu. Nije li to nagoveštaj da sport nikako ne može da egzistira bez religije?

– Prof. dr Đorđe Stefanović, dekan Fakulteta fizičke kulture u Beogradu

Scroll to Top