slika 16

Nevolja nas čini dinamičnim

Nevolja nas čini dinamičnim. Nevolja nas primorava da držimo oči širom otvorene. Nevolja nas uči smislu strpljenja. Nevolja nam daruje veru u sebe. Nevolja nas vodi unutra da bismo ispravili i usavršili svoj pohod ka životu. Blagostanje nas vodi napolje da prosvetlimo i ovekovečimo naše ljudsko rođenje.

U blagostanju, naša unutrašnja snaga ostaje statična. U nevolji, naša unutrašnja snaga postaje dinamična.
Niko ne može da porekne činjenicu da je svaki korak napretka koji je svet učinio potekao i od osmeha blagostanja i od suza nevolje.

Nevolja, kao i siromaštvo, nije greh. Jednu korist od nevolje niko ne može da porekne: pomaže nam da ojačamo iznutra. Što smo jači iznutra, to smo blistaviji spolja.

“Bez patnje nema spasenja”, kaže nevolja, učitelj, svom učeniku, čoveku. “Bez blaženosti duše nema spasenja”, tako kaže učitelj, blagostanje, svom učeniku, čoveku.

Svet je pretrpan teškoćama. U izvesnom smislu, pun je trnja. Međutim, ako obujemo cipele, možemo hodati po trnju. Od čega su napravljene ove cipele? Od Božije Milosti.

Problemi ne ukazuju na čovekovu nesposobnost. Problemi ne ukazuju na čovekovu nedovoljnost. Problemi ukazuju na čovekovu svesnu potrebu za samoprevazilaženjem u unutrašnjem svetu i njegovu svesnu potrebu sa samousavršavanjem u spoljašnjem svetu.

Ti imaš problem. On ima problem. Ona ima problem. Tvoj problem je što se svet ne klanja pred tobom. Njegov problem je što ga svet ne voli. Njen problem je što oseća da ne pomaže Bogu na pravi način u svetu. Da bi ti rešio svoj problem, moraš da pobediš ponos. Da bi on rešio svoj problem, mora da pobedi svoju pohlepu. Da bi ona rešila svoj problem, mora da pobedi samostvoreni i samouveličani ego pun želja. Svaki problem je izvesna sila. Međutim, kada vidimo problem, duboko u sebi mi osećamo veću silu. A kada se suočimo sa problemom, dokazujemo mu da ne samo da imamo najveću silu, već smo zapravo mi sami najveća sila na svetu.

Problem se uvećava kada srce okleva, a um kalkuliše. Problem se umanjuje kada se srce smelo suprotstavlja problemu, a um podržava srce. Problem nestaje kada um koristi svoju Svetlost istraživanja, a srce koristi svoju Svetlost prosvetljenja.

Ako je strah naš problem, treba da osetimo da smo odabrani vojnici Boga Svemoćnog. Ako nam je sumnja problem, treba da osetimo da duboko u sebi nosimo more Božije Svetlosti. Ako nam je ljubomora problem, treba da osetimo da smo jedinstvo sa Božijom Svetlošću i Istinom. Ako je naš problem nesigurnost, treba da osetimo da Bog nije ništa i ne može biti ništa drugo nego stalno i neprekidno jemstvo da će nas smatrati Svojim sopstvenim. Ako nam je telo problem, naša stalna budnost i pažnja mogu da reše ovaj problem. Ako nam je vital problem, naša uzvišena mašta može da reši ovaj problem. Ako nam je um problem, naša prosvetljujuća inspiracija može da reši ovaj problem. Ako je srce problem, naša težnja što usavršava može da reši ovaj problem. Ako je život problem, naše ispunjujuće otkrivanje sebe može da reši ovaj problem.

 

Scroll to Top