Sudahota

Sportista

Šri Činmoj je verovao da uravnoteženi način života gradi sklad i unutrašnji mir. Svojim integralnim pristupom životu podsticao je bavljenje sportom i održavanje kondicije kao jedno od sredstava za preobražaj ljudske prirode. Još od rane mladosti bio je oduševljeni sportista. U duhovnoj zajednici u kojoj je odrastao, briljirao je u fudbalu i odbojci i bio prvorazredni sprinter. A kao tinejdžer, bio je i šampion u desetoboju. Sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog veka aktivno se bavio trčanjem na duge staze. U svojoj pedesetoj godini otpočeo je sa dizanjem tegova i postigao stvari koje su zapanjile poznate dizače tegova i bodi-bildere.

Niz godina je igrao tenis gotovo svakog dana i često se takmičio u atletici na Igrama veterana, uključujući i Svetsko prvenstvo veterana u Portoriku 1983. i u Mijazakiju u Japanu 1993. godine. Oko 1980. otpočeo je sa dizanjem tegova i tokom godina postavio nekoliko neverovatnih rekorda u dizanju mišićima listova (kalf-rajz) kao i u podizanju jednom rukom. Bio je izuzeto dobar prijatelj i sarađivao sa nekim od legendi sporta 20. veka, kao što su Karl Luis i Bil Perl.

Sport kao samoprevazilaženje

dizanje 1Šri Činmoj se bavio sportom ne samo iz zadovoljstva i da bi održao telo u dobroj kondiciji, već i zato što smatra sport pogodnim sredstvom da izazi svoju filozofiju samoprevazilaženja. Veliki broj njegovih učenika, inspirisani njegovim primerom, pokušali su da prevaziđu sopstvene domete i na taj način postavili niz svetskih rekorda u raznim disciplinama – višednevnim trkama, preplivavanju Lamanša i penjanju na neke od najviših planina u svetu.

“Na Zemlji ima bezbroj ljudi koji ne veruju u unutrašnju snagu ili u unutrašnji život. Oni osećaju da je spoljašnji život sve. Ne slažem se sa njima”. kaže on. “Postoji unutrašnji život, postoji duh, a moja sposobnost da podižem ogromne težine dokazuje da unutrašnji život i duh mogu takođe da deluju i u materiji. Ta dizanja obavljam svojim fizičkim telom, ali moć dolazi iz unutrašnjeg izvora, od moje molitve i meditacije”.

“Šta životu daje vrednost,
Ako ne stalni vapaj
Za samoprevazilaženjem?”
– Šri Činmoj

kuglaŠri Činmoj je napisao dosta toga i odgovorio na niz pitanja koja se tiču sporta kao sredstva za duhovni rast.

On je osnovao “Šri Činmoj Maraton Tim”, koji godišnje organizuje na stotine trka i sportskih takmičenja širom sveta.

Scroll to Top