poezijaŠri Činmoj je počeo da piše poeziju veoma rano, i do svoje 18. godine već je napisao neke od svojih najlepših i najsnažnijih pesama. Njegova rana poezija na engleskom se odlikuje rimom, klasičnim engleskim metrom, uzvišena je i veoma artistička.

Po dolasku na Zapad, Šri Činmoj je promenio svoj pesnički stil, okrenuvši se slobodnom stihu i aforističkoj sažetosti. To je njegovoj poeziji dalo jednu sasvim novu dimenziju, aktuelnu i privlačnu za čitaoce koji vole modernu poeziju.

Monika001Program “Podizanje sveta srcem jedinstva” je jedinstveno priznanje koje je Šri Činmoj ukazivao pojedincima koji su inspirisali čovečanstvo i uzdigli svest ljudi. Šri Činmoj je to činio tako što bi osobu kojoj je hteo da oda priznanje podigao jednom ili obema rukama iznad glave na posebno konstruisanoj platformi. Tim posebnom gestom pokazivao je simbolično jedinstvo sa njihovim dostignućima koja su inspirisala i uzdigla svet. “Nastojim, onoliko koliko mogu, da ohrabrim i inspirišem ljude iz raznih oblasti koji su inspirisali druge u sportu, književnosti, nauci, politici, ili naprosto, inspirisali ih da žive ispunjeniji privatni život. Podižem ih da bih pokazao koliko cenim ono što su uradili”, rekao je Šri Činmoj.

sudahotaŠri Činmoj mi je ukazao poštovanje za moju devetu olimpijsku medalju na potpuno nov način zahvaljujući svom sopstvenom životu neverovatnog rada i posvećenosti. Šri Činmoj čini stvari koje niko drugi na svetu ne može da učini i u punoj je formi danas, u svojoj 75-oj godini! Njegova poruka svima nama je da uputimo izazov sami sebi!

- Karl Luis, devetostruki olimpijski pobednik (nakon što ga je Šri Činmoj podigao jednom rukom iznad glave na platformi)

autoSport je uvek bio deo integralne filozofije Šri Činmoja (1931-2007) koji je uvek insistirao na sintezi telesnog i duhovnog. Godine 1985. u svojoj 54. godini, Šri Činmoj je počeo da se bavi podizanjem tegova. Počeo je od relativno malih težina, nekoliko desetina kilograma, da bi za samo nekoliko godina stigao do spektakularnih podizanja hiljada kilograma tegova iz kalf-rajza, kao i neverovatnih i ubedljivih demonstracija snage u kojima je podizao automobile, manje avione, slonove, konje i slične stvari.

SudahotaŠri Činmoj je verovao da uravnoteženi način života gradi sklad i unutrašnji mir. Svojim integralnim pristupom životu podsticao je bavljenje sportom i održavanje kondicije kao jedno od sredstava za preobražaj ljudske prirode. Još od rane mladosti bio je oduševljeni sportista. U duhovnoj zajednici u kojoj je odrastao, briljirao je u fudbalu i odbojci i bio prvorazredni sprinter. A kao tinejdžer, bio je i šampion u desetoboju. Sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog veka aktivno se bavio trčanjem na duge staze. U svojoj pedesetoj godini otpočeo je sa dizanjem tegova i postigao stvari koje su zapanjile poznate dizače tegova i bodi-bildere.

325mJedan poseban i fascinantan projekat u okviru Šri Činmojevog slikarstva predstavljaju stilizovani crteži ptica, hiljade i hiljade, graciozni, elegantni, često crtani u jednom potezu na način na koji se to radi u zen umetnosti, od kojih svaka fascinira svojom individualnošću i neponovljivošću unutar ogromnog mnoštva raznovrsnih oblika. Od 1997, kada je započeo taj projekat, pa do 2007, Šri Činmoj je nacrtao milione ptica, koje je nazvao Ptice mira i slobode, ili Ptice Duše: “Za mene, ptice imaju veoma posebno značenje; one otelovljuju slobodu. Osećam da unutar svakog od nas postoji jedno unutrašnje biće, koje nazivamo dušom. Duša, poput ptice, leti nebom Božije Beskonačnosti. Kada pomislimo na ptice koje lete na nebu, one nas podsećaju na našu sopstvenu dušu koja leti nebom Beskraja”

slike 1Slike Šri Činmoja su apstraktne kompozicije živih akriličkih boja, koje oponašaju neiscrpnu raznovrsnost prirode i zapanjuju svojom neponovljivošću i snažnim utiskom da je svaka slika gotovo kao živo biće za sebe. Sivu i crnu boju, koje se najčešće koriste u savremenom slikarstvu, ovaj umetnik uopšte nije koristio, pa zato njegove tvorevine ostavljaju prijatan i oplemenjujući utisak vedrine lakoće, svetlosti, poletnosti i života. U celini gledano, može se reći da je Šri Činmoj slikar koji nije obraćao mnogo pažnje na likovne uzore i tradiciju, već je, po rečima Jona Bergena iz Galerije savremene američke umetnosti, "oponašao jedino sopstveno biće i izražavao ono što oseća na jednom izuzetno visokom duhovnom nivou"

Sri Chinmoy

  • Sri Chinmoy
  • Sri Chinmoy
  • Sri Chinmoy
  • Sri Chinmoy

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 2