muzika1Osnovna specifičnost muzike Šri Činmoja je u tome što je ona i napisana i izvodi se u stanju dubokog unutrašnjeg mira i sa potpuno pozitivnom orijentacijom uma i osećanja, pa je zato i sama ispunjena tim kvalitetima i u stanju je da kod slušaoca pobudi radost, entuzijazam, dobronamernost, ljubav i ostale dobre osobine srca. Zato se ovakva vrsta muzike naziva meditativnom ili duhovnom muzikom.

Malo je poznato da je Rabindranat Tagore, najveći indijski pesnik i dobitnik Nobelove nagrade za književnost, komponovao muziku za gotovo sve svoje poeme. Tu muziku je on lično izvodio, a i danas je izvode renomirani pevači u Indiji. To je tradicija bengalskog pesništva, koje je uvek bilo tesno povezano sa muzikom. Na taj način Tagore je komponovao oko 1800 kratkih kompozicija na sopstvene stihove.

Savremeni pesnik, slikar i kompozitor Šri Činmoj (1931-2007), Tagoreov zemljak, stvarajući u duhu iste te tradicije, nadmašio je svog slavnog prethodnika, jer je komponovao preko 20000 muzičkih minijatura, od kojih 13000 na sopstvene stihove na bengalskom, a 7000 na svoje stihove na engleskom jeziku i nekolicinu na još nekoliko drugih jezika. Na taj način je postao najplodniji kompozitor vokalnih minijatura u istoriji.

Za razliku od Tagorea, čije su kompozicije izrazito u duhu indijskog, prevashodno bengalskog melosa, Šri Činmoj je u svom muzičkom stvaralaštvu ostvario sintezu brojnih muzičkih tradicija, spojivši elemente indijske muzike sa elementima evropske duhovne muzike, evropske klasične muzike, kao i sa elementima etno-muzike raznih naroda i podneblja. Na taj način je inicirao jedan sasvim novi muzički stil, za koji se bez dvoumljenja može reći da nije imao prethodnika.

Šri Činmoj je u svojim izvođenjima najčešće improvizovao koristeći veliki broj instrumenata. Njegov najomiljeniji muzički instrument bio je esradž, vitki žičani instrument iz severne Indije. Osim njega, veoma često je svirao evropsku i bambusovu flautu, klavir, harmonijum, violončelo, sintisajzer, ksilofon…
Pošto je 1987. godine čuo Šri Činmojevu improvizaciju na orguljama u Sidnejskoj operi, poznati muzičar i kritičar Li Andervud je napisao: ”Šri Činmoj improvizuje božanski nadahnutu muziku koja prevazilazi standardne akademske konvencije i uzdiže dušu u nebo”.

Od 1984. pa do kraja života Šri Činmoj je održao seriju od preko 800 koncerata posvećenih svetskom miru i skladu koji su uvek bili besplatni. Nastupao je u mnogim prestižnim dvoranama kao što su Rojal Albert hol u Londonu, Karnegi hol u Njujorku, Sidnejska opea, Nipon budokan u Tokiju i Zenit u Parizu.

Šri Činmojeve koncertne improvizacije na flauti i muziku u njegovom izvođenju, kao i u izvođenju drugih muzičara možete čuti ovde.


Sri Chinmoy

  • Sri Chinmoy
  • Sri Chinmoy
  • Sri Chinmoy
  • Sri Chinmoy

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 29